MARYFIELD NURSING HOME

 

The demolition of 5 no. Independent living units and demolition of part of the existing nursing home building. The construction of a new part 2, part 3 storey, extension to the east of the existing nursing home building. The development also comprises bicycle & surface car-parking spaces, bin storage area ESB sub-station landscaping, lighting, signage and all associated site works

The campus at Mayfield includes a 55-bed nursing home and 6 additional buildings which are used for independent living. The existing buildings are now over 40 years old and many of the facilities in them are out of date and do not lend themselves to modern residential care.

20180816_111845.jpg
20141010_102439.jpg

To make the nursing home more commercially viable and to upgrade the facilities to current HIQA standards CS Consulting were engaged as Civil & Structural Engineers to refurbish and extend it to achieve 69 beds. The site is approx. 1.38 hectares (3.41 acres).

20140725_122340.jpg
20141010_105221.jpg

The range of buildings on the site include the main Nursing Home building which is made up several interconnected 2-3 storey blocks with a Chapel and Dining Space at its core, and a range of single and two storey independent living units arranged to the South and East of the Nursing Home. The demand for Independent Living Units is decreasing. CS Consulting were engaged to oversee the demolition of some of the existing chalets/Independent Living Units to make way for the extension of the existing Nursing Home. Nursing Home is organised into self-contained ‘households’ with shared communal facilities. It is efficient to run and non-institutional in character.

The design was developed based on the following design objectives which reflect the brief, and which have been incorporated into the design:

Standards and Guidelines:

  • Design to the highest standards and comply with regulations and guidelines.

  • Address the needs of the elderly and their carer’s.

  • Aim to incorporate innovative solutions in the design and construction while also delivering flexibility and construction programme efficiency.

  • Provide Universal Accessibility in all areas and improve current circulation, lifts and corridor widths in the parts of the building being retained.

IMG_2357.JPG
IMG_2727.JPG

Households and Bedrooms:

  • Provide reasonably sized households that are easy to manage and domestic in scale.

  • Avoid an institutional environment by introducing regular views to courtyards and the gardens beyond.

  • Maximise passive observation of the courtyards and bedrooms to assist the staff with management of the residents.

  • Provide access to secure gardens or courtyards from each household.

  • Optimise views to the river and trees from bedrooms and communal spaces.

  • Provide ‘loop’ corridors and eliminate dead end corridors to assist with way finding and encourage movement. This also prevents some residents feeling isolated and improves passive observation.

IMG_1597.JPG
IMG_3120.JPG

Landscaping:

  • Develop the design to take advantage of the site topography to create a range of secure outdoor spaces, while also integrating the building into the surrounding landscape.

  • Introduce views out to landscape at the end of every corridor to introduce daylight and assist way-finding

IMG_2342.JPG
IMG_2341.JPG

Servicing:

  • Provide a central area for all non-clinical support.

  • Ensure minimum crossover between the service area and households by providing a clear access route from the service area to a central service lift.